Atenció amb les espigues

Ja ha arribat la primavera i amb ella també l’època de les ditxoses espigues. Tenen forma de fletxa i, per tant,  la capacitat de clavar-se molt fàcilment . També poden entrar per qualsevol orifici (nas, orelles, ulls, vagina, penis..) i per la seva forma poden avançar amb rapidesa però no poden retrocedir, tot produint grans lesions.

Com saber que el nostre animal té una espiga?

  • Sacsejarà el cap: això ens pot indicar que li pot haver entrat una espiga a l’orella. A causa de la seva forma de fletxa s’endinsen molt ràpidament dins el canal auditiu sense que nosaltres ni tansols les veiem. És important dur-los al veterinari ja que es necessiten unes eines adequades per extreure-les, i el més aviat posible perquè no afectin el timpà i ens produeixin una otitis o, fins i tot, una perforació timpánica.
  • Llepar-se una pota compulsivament: aquest fet ens sol indicar que una espiga s’ha pogut clavar en alguna zona i, com ja hem comentat abans, a causa de la seva forma perfora la pell i avança tot creant una fístula. En molts casos s’ha de sedar l’animal per poder-la localitzar ja que poden fer llargs trajectes.
  • Esternuts: possiblement l’espiga ens hagi entrat a l’orifici nasal. Passa molt ràpid ja que solen anar sempre amb el nas a terra i nosaltres ni ens n’adonem. Cal anar al  veterinari ja que també cal sedar l’animal per poder-les extreure
  • Fregar-se l’ull, inflamació i/o ull tancat: les espigues també es poden clavar als cantells de les parpelles i moltes vegades queden amagades i no les veiem. Això produeix un gran dolor i la majoria de vegades, si no anem ràpidament al veterinari, acaben produint úlceres corneals.

Per tot això és molt important revisar el nostre animal cada cop que tornem del passeig (enmig dels dits, les zones plantars, zones amb gran volum de pèl, orelles, ulls..) i si notem algún d’aquests símptomes caldrà dur-lo el més aviat possible

Per qualsevol dubte o si sospiteu que el vostre animal pot tenir una espiga, poseu-vos en contacte amb nosaltres i estarem encantats de poder-vos ajudar!!